Hier heb ik een uitleg gezet over waterhoofden
Met dank aan Tanja Hardeman(mama van Anniek) voor het delen van deze informatie!

Wat is hydrocephalus?
Hydrocephalus wordt ook wel waterhoofd genoemd. Deze afwijking kan tijdens de zwangerschap ontstaan, enige weken of maanden na de geboorte of zelfs op latere leeftijd ontstaan. Als het op latere leeftijd ontstaat dan is de oorzaak meestal een hersenvliesontsteking. Een kind met een ernstige vorm van spina bifida heeft ook vaak hydrocephalus, maar ook kinderen zonder spina bifida kunnen bij de geboorte al hydrocephalus hebben.
Hydrocephalus ontstaat doordat het hersenvocht niet kan wegvloeien doordat afvoerkanalen verstopt zijn. Het hersenvocht wordt aangemaakt door de hersenen en stroomt omlaag naar het ruggenmerg, daar vindt het de weg naar andere lichaamsvochten en wordt op natuurlijke wijze afgevoerd. Als het hersenvocht niet kan wegvloeien en steeds weer nieuw hersenvocht wordt aangemaakt ontstaat er een teveel aan vocht in het hoofd. Hydrocephalus wordt daarom ook wel eens vertaald met de term:"Teveel vocht rond de hersenen".

Bij een pasgeboren baby zijn de schedelplaten van het hoofdje nog niet aan elkaar gegroeid, deze groeien pas na enige maanden bij elkaar. Bij een baby met hydrocephalus worden de schedelplaten door het vocht steeds verder uit elkaar gedrukt i.p.v dat ze dichtgroeien. Hierdoor gaat het hoofdje opzwellen en wordt het groter. De hydrocephalus wordt dan zichtbaar.
Tegenwoordig is er iets aan hydrocephalus te doen en vindt de behandeling plaats door een operatie. Er wordt in het hoofdje een slangetje (drain) geplaatst waardoor het hersenvocht kan wegvloeien. In het slangetje zit een klepje ( pompje) Dit pompje werkt op druk van het hersenvocht. Als de druk te hoog word gaat het klepje open en vloeit het hersenvocht weg en wordt uiteindelijk via natuurlijke wijze afgevoerd.
Zie tekening

Drain
hersenen
hersenvocht
klepje
slangetje naar de
buikholte
Buikholte

Bij baby's die geen spina bifida hebben maar waarbij later ontdekt wordt dat het hydrocephalus heeft door een te harde groei van de schedel of een te groot hoofdje wordt tevens een drain geplaatst. Het te grote hoofdje keert dan na een tijdje in normale verhoudingen terug.
De diagnose is zeer eenvoudig door een echo of Mri scan of ct scan te maken van de hersenen. Al snel wordt duidelijk of een kind hydrocephalus heeft. Dit kan men zien door de omvang van de hersenkamers, die zijn dan groter dan normaal en doordat het hersenvocht zicht ophoopt.
Soms kunnen er ook problemen met het pompje ontstaan. Dit kan gebeuren doordat het pompje niet goed werkt zoals bij Ricardo vaak het geval was. Ook kan het zijn dat er zich een infectie ontwikkelt in de buurt van het pompje.
Symptomen van problemen met een drain of hydrocephalus zijn:
- Ernstige druk in het hoofd en hele erge hoofdpijn die niet meer overgaat dit komt door de druk in het hoofd.
- Misselijkheid en braken (projectiel braken)
- Versufd zijn
- verminderde intresse in omgeving te herkennen door een bepaalde afwezigheid
- Wegdraaien van de ogen of de ondergaande zon oogstand
- Verkoudheid of griep
Als er iets aan de hand blijkt te zijn dan is spoed zeer belangrijk want als de druk te hoog wordt dan kan er hersenweefsel beschadigen. Dit is dan na de tijd niet meer te herstellen.

Vaak als het begon bij Ricardo dan begon hij vreselijk te braken en viel hij na een tijd tussendoor bewusteloos
Besef wel dat de klassieke verschijnselen niet altijd van toepassing zijn
Soms kan het net iets anders gaan..................
Ik vertrouw vaak op mijn eigen gevoel en goddank was die altijd goed!!!Hier heb ik een uitleg gezet over waterhoofden
Met dank aan Tanja Hardeman(mama van Anniek) voor het delen van deze informatie!