Leven met een handicap

Leven met een kind met een handicap. Moeilijk zowel voor ouders als kind .
Ik probeer uit te leggen hoe ik dat ervaar Ieder heeft zijn eigen ervaringen en eigen ideeen.
Wil je ze delen?Neem dan contact op met mij!

 

Leven met een kind die een handicap heeft,valt niet mee!
Het is geen rozegeur en zeker geen maneschijn maar ach ik bedoel dat niet klagend,ik ben heel gelukkig met mijn zoon.
Maar er komt zoveel meer bij kijken,gevoel,instanties en mensen om je heen,negatieve en positieve!
Als zo'n kind wordt geboren en je worstelt met je verdriet is er maar weinig waar je op terug kan vallen.
Hier wordt wel zo gepocht met de goede zorginstellingen maar heb er eigenlijk weinig van gemerkt.
Al met al is het toch erg eenzaam een leven met zo;n kind.
Mensen kunnen wreed zijn,vaak worstel je heel erg met je onmacht en gevoel van werkelijkheid en dan nog zijn er mensen die alles zo goed kunnen vertalen voor je........................niet dus!
Negatieve mensen kom je overal tegen,vaak hoor je ook in de familie heel veel onbegrip.Ik heb dat gelukkig niet!
Maar vrienden die ineens geen vrienden blijken te zijn of uitgesproken meningen over jou of je kind vormen tja......die zijn t ergst!
In het begin lijd je daar heel erg onder en gaanderweg leer je daar ook wel mee om te gaan en leer je ook te selecteren ,al vind je dat nog best wel vreselijk om te doen.
Maar om jezelf te beschermen zal je wel moeten
Maar jammer is het wel dat je in die situatie dat soort mensen tegenkomt.Ach je went eraan
Al klink ik heel negatief,ik ben dat zeer zeker niet hoor,ik zie zoveel positieve dingen om mij heen.
Mijn zoon bijvoorbeeld.Dat is toch zo'n heerlijk kind,zo vol met vechtlust en zo vol met goede wil en dan toch altijd vrolijk ondanks dat hij het best wel zwaar heeft.
Hij kan zo dankbaar zijn voor alles wat hij krijgt of kan of leert!Hij heeft zelf ook heel veel te geven en doet dat ook.
De warmte en genegenheid die mijn zoon schenkt aan mij en anderen is gewoon bizar.Dat dat kind dat nog kan na alles wat hij heeft meegemaakt is al een wonder op zich
Maar om terug te komen op de instanties en met nadruk die over de voorzieningen gaan.Wat een wereld zeg!
Vaak krijg ik t gevoel dat ik een crimineel bent en hun goud van hun nek af wil stelen terwijl ik alleen maar iets vraag wat ik ECHT nodig heb!
Minister Borst zou t zelf eens moeten proberen!!!!
Tja,uitzonderingen daargelaten he en het ligt ook nog vaak aan waar je woont,maar hier.........is het bar en boos!
Ach zo wordt je elke keer illusies armer he?
Tja ik maak mij allang niet meer druk over de arrogante artsen
die je ook best vaak tegenkomt.Ik doe net zo arrogant terug,ze bekijken het maar.Ze moeten goed beseffen dat ze niet met nummers bezig zijn maar met mensen ,mensen die er wel voor zorgen dat ZIJ werk hebben!!!Ik ervaar niet alle artsen als arrogant
Ik ken er ook heel veel die wel goed zijn en open staan voor je.het is natuurlijk niet zo raar dat artsen zich ook moeten afsluiten van alles wat speelt,ze zien zoveel ellende...........!
Raar is het wel dat je aan de ene kant zoveel gevoel gaat tonen voor mensen en aan de andere kant ook keihard wordt,maar dat brengt dit leven met zich mee.
Ik kan genieten van hele kleine dingen,zo intens en waar andere zich druk over maken verspil ik vaak niet eens energie aan!
Relaties en huwelijken hebben vaak ook zwaar te lijden onder dit leven,dat is zo maar als je eruit komt maakt het je wel allemaal sterker.Zowel naar elkaar als in alles wat speelt!
Combineren met andere kinderen die niets mankeren is ook heel moeilijk.
Vaak hebben ze toch te lijden onder de situatie hoe je ook je best doet.Nu is mijn oudste zoon wel op een punt dat hij heel goed beseft dat ik echt niets minder om hem geeft,gelukkig!
Maar het is vaak heel zwaar geweest ,zeker voor hem!
Al met al speelt er heel veel met leven met een kind zoals Ricardo en vele anderen die gehandicapt zijn.
Ik heb veel om dankbaar voor te zijn al ben ik vaak verdrietig.
Ik zou niet zonder hem willen,mijn zonneschijn!

 

Even gewoon iets anders.....teminste..het heeft terdege wel te maken met het leven met een gehandicapt kind.
Ricardo is al 13....en word al bijna 14......wat lijk het allemaal snel te gaan.
maar toch, sommige dingen lijken vers in mijn geheugen en soms kan ik er echt niet bij dat het allemaal zo lang geleden is.Soms voel ik mij nog net de moeder die voor de allereerste keer hoort wat haar kind mankeert. Ik moet ook zeggen dat nu hij groter word het ook steeds meer tegen gaat vallen.Elke dag leer je meer zijn beperkingen en het gevolg van alles wat is gebeurd.
bah....soms heb ik zo vreselijk zelfmedelijden en er zijn van die dagen dat ik loop te grommen en te snauwen terwijl ik eigelijk alleen maar in een hoekje wil kruipen om gewoon stilletjes te huilen.
Ik ben aan het werk gegaan omdat ik niet meer wil nadenken elke dag over alles wat is gebeurd, wat gebeurd en zal gaan gebeuren. Soms is de gedachte zo zwaar en soms voel ik mij zo moedeloos..........
Eerst trok of putte ik kracht uit de positieve glimlachjes van mijn kind , maar ja.....de puberteit geeft weinig te lachen . Zeker voor hem is het zwaar omdat zijn lichaam hele andere dingen geeft als zijn hersenen.
alles is zo vreselijk in de war bij hem ....en niks is ja...alles is nee......en niks kan hem schelen....zegt hij.Al weet ik beter....ik mis toch soms dat kleine ukkie die tegen alles lachtte en knuffelde.....
Maar soms he?......heeeeeeeeeel soms.....zie ik hem even :-)
Het leven valt echt niet mee met een kind als Ricardo.....maar ik heb geen keus.......dus we roeien maar met de riemen die we hebben.........

Heel veel liefs